Forum.sci.hr Forum Index
Registracija na forum samo uz dozvolu administratora - Registration of new users to forum only with admin autorization ! 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister   ProfileProfile   Log inLog in 

Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   
Ekspedicija na La Sagru - 03.-31.07.2007

 
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Projekti
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Stefan
Čest korisnik
Čest korisnik
Joined: 15 Jun 2005
Posts: 33
Location: Zagreb
PostPosted: Sat Jun 30, 2007 22:45    Post subject: Ekspedicija na La Sagru - 03.-31.07.2007 Reply with quote

Nakon dogogodisnjeg sudjelovanja na Visnjanskoj skoli astronomije i kao rezultat napornog rada i dobrog poznanstva Wink, od pocetka rujna 2006. godine, zahvaljujuci Reiner Stossu, u projektu s ciljem otkrivanja malih tijela Sunceva sustava, zapoceli smo suradnju sa zvjezdarnicom na La Sagri.
Observatorio Astronomico de La Sagra (MPC J75), smjesten je u juznoj Spanjolskoj, u pokrajni Andaluziji na brdu La Sagra, na nadmorskoj visini od oko 1600m. Zvjezdarnica je, uz postojecu infrastrukturu utocista Collados de La Sagra, sagradjena u suradnji sa Observatorio astronomico de Mallorca (OAM) i instituta za astronomiju i astrofiziku Granada (IAA).
Do sada smo u toj suradnji otkrili oko 70 novih asteroida, a jedan od njih cak spada u NEO kategoriju - 2006 WH1 ( /viewtopic.php?t=448 ).
Do sada, sve snimke snimali su F. Morales i J. L. Ortiz, slali ih internetskom vezom na server u Granadi, te smo ih mi odatle skidali i obradjivali. Sada je napokon dosao red i na nas, da se uputimo na zvjezdarnicu u ciljanoj potrazi za objektima tipa NEO i kometima! U tu svrhu na koristenje cemo imati 2 f/2 teleskopa promjera objektiva od 0.36m, jedan f/2.8 teleskop promjera objektiva od 0.45m, te instrument kojega smo nazvali "Killer" - visokokvalitetni 400 mm Canon teleobjektiv, koji u kombinaciji s 4k4k CCD kamerom ima vidno polje od oko 25 kvadratnih stupnjeva.
Razdoblje provodjenja ekspedicije biti ce srpanj (od 03. do 31.), i to zbog vise razloga. Jedan od njih je sto je tada vrijeme u spanjolskoj vrlo stabilno, te je prosijecno 26 dana vedro. Drugi, mozda i vazniji razlog, je sto amerikanci trenutno imaju "sezonu monsuna", te zbog toga jako malo promatraju, pa je vjerojatnost da prije njih otkrijemo neki "neobican" objekt puno veca nego inace.

Sve novosti vezane za ekspediciju i projekt, gotovo svakodnevno moci cete pratiti na nasem blogu: http://www.minorplanets.org/ExpeditionLaSagra/


Ostali linkovi poveznice:

La Sagra Observatory:
http://www.astrosagra.org/

Resort Collados de la Sagra:
http://www.colladosdelasagra.com/

Observatorio Astronomico de Mallorca:
http://www.oam.es/

Instituto de Astrofisica de Andalucia:
http://www.iaa.es/
forum_OLS.jpg

http://www.minorplanets.org/ExpeditionLaSagra/

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Stefan
Čest korisnik
Čest korisnik
Joined: 15 Jun 2005
Posts: 33
Location: Zagreb
PostPosted: Fri Jul 20, 2007 0:20    Post subject: Otkriće Marsovog trojanca 2007 NS2 Reply with quote

Kako je sve započelo?

Sudjelujući na Višnjanskim školama astronomije (VSA), već 2003. godine upoznali smo Njemačkog astronoma amatera iz ARI Heidelberg (Astronomisches Rechen-Institut) - Reiner M. Stossa, eksperta za astrometriju i fotometriju asteroida, koji usko surađuje sa zvjezdarnicom na Mallorci (Observatorio Astronomico de Mallorca), te ima pristupe na njihove robotizirane teleskope teleskope. Upravo na tim teleskopima na Mallorci, za vrijeme Višnjanske škole astronomije 2004, zapravo smo imali prva iskustva s asteroidima, radeći astrometriju asteroida.

Iz godine u godinu, interes za asteroidima je rastao, te smo od kraja rujna 2006. godine započeli suradnju sa Observatorio Astronomico de Mallorca te njihovom zvijezdarnicom na La Sagri.

Zvjezdarnica La Sagra smještena je na brdu Sierra de La Sagra, na visini od oko 1613,8 m, u Andaluziji, u južnoj Španjolskoj, u blizini sela Puebla de Don Fadrique, a financiraju je utočište Collados de la Sagra, Observatorio Astronomico de Mallorca (MPC 620) i Instituto de Astrofisica de Andalucia (IAA) u Granadi.

Ekspedicija na La Sagru

Prvi veći uspjeh u suradnji sa ovom zvjezdarnicom dogodio se 17.11.2006. godine kada smo u peteročlanom timu otkrili asteroid 2006 WH1 koji spada u skupnu potencijalno opasnih asteroida za Zemlju. Do tada je način rada bio takav da su uglavnom studenti sa IAA snimali, te stavljali snimke na server odakle smo ih mi skidali i obrađivali. No nakon tog otkrića bilo je jasno da moramo jednom osobno otići na zvjezdarnicu, pa smo za datum ekspedicije odabrali period od 03. do 31.07.2007., i to zbog više razloga. Osim što su praznici, jedan od glavnih razloga je što je vrijeme u južnoj Španjolskoj tijekom sedmog mjeseca vrlo stabilno. Drugi razlog također nije zanemariv, a to je «sezona monsuna» kojeg trenutno imaju najveći američki pretraživači neba te stoga nisu u mogućnosti otkrivati nove objekte, i s time nam jako olakšavaju posao, jer druge «prave» konkurencije nema. Glavni cilj ekspedicije na La Sagru bio je potraga za kometima i NEO (Near Earth Object) objektima. Od instrumenata na raspolaganju imamo dva 0.35m f/2 teleskopa («Sagra1» i «Sagra2»), jedan vrlo kvalitetan Nikon teleobjektiv kojim smo u mogućnosti snimiti cijelo nebo u samo tri noći, te s time uloviti sve objekte do 17. magnitude («Killer»), jedan 0.45m f/2.8 teleskop (naš najveći instrument – «Centurion») te četiri 0.35m f/6.3 teleskopa s kojima ponekad radimo follow-up ako nisu zauzeti («Tetra teleskopi»).

Rad na zvjezdarnici je podijeljen. Ja (Stefan) sam zadužen za kontrolu dvaju «Sagri», Aleksandar kontrolira «Centuriona» i «Killera», J.L. Ortiz nam pomaže u svim poteškoćama i kontrolira «Tetra teleskope», dok R. Stoss, J. Rodriguez, S. Sanchez i J. Nomen rade follow-up sa teleskopima na Mallorci, kako bi potvrdili otkrića sa La Sagre.

Tako smo samo u zadnjih desetak dana otkrili i potvrdili četrdesetak novih asteroida, a za još dvadesetak čekamo potvrdu… Većina novootkrivenih asteroida spada u glavni asteroidni pojas koji se nalazi između Marsa i Jupitera i sadrži 98.5% svih do sada poznatih asteroida. No neki od otkrića su zanimljivi, neobični ili vrlo rijetki. Tako smo otkrili jednog Jupiterovog trojanca, jednog Hungaria, jednog Mars-crossera i jednog Marsovog trojanca – 2006 NS2!


Otkriće Marsovog trojanca 2007 NS2

Prema orbitalnim karakteristikama, asteroidi su podijeljeni u grupe. Grupa asteroida Mars trojanci prate Mars na njegovoj orbiti u Lagrangeovim točkama L4 i L5 pod kutem od 60°.

Lagrangeove točke su točke u kojima se sve gravitacijske sile dvaju tijela poništavaju sa centripetalnom silom. Drugim riječima, tijelo koje se nalazi u lagrangeovoj točki sa matičnim planetom obilazi oko Sunca na uvijek jednakoj udaljenosti od njega.

2007 NS2 nalazi se u La Grangeovoj točki L5, a promjer mu se procijenjuje na oko 1 do 2 km. Budući da se nalazi na Marsovoj orbiti, za obilazak oko Sunca treba mu potpuno jednako kao i Marsu – 1.88 godina.

Do sada je od ukupno oko 377000 otkrivenih asteroida bilo poznato samo 3 Marsova trojanca, jedan otkriven od D. Levya i H. Holta (otkriven 1990.) i dva od LINEAR-a (Lincoln Near Earth Asteroid Research – američka vojska) 1998. i 1999. godine. Naša grupa je otkrila četvrtog!!!

2007 NS2 zapravo je prvi put snimljen u noći s 13. na 14.07. Kao uobičajeno otkriće odmah slijedeću noć radili smo follow-up tog objekta, kako bi osigurali otkriće i dobili naziv (2007 NS2). Te noći primijetili smo da nema orbitu običnog asteroida glavnog pojasa, te najprije pomislili da je NEO (Near Earth Object). Treća noć promatranja (sa 14. na 15.07.) pokazala je da imamo kandidata za Marsovog trojanca. No, da bi se točna orbita saznala, i da bi se sa 100% sigurnošću moglo reći da se zaista radi o takvom objektu, potreban je luk promatranja od nekoliko godina. Na svu sreću, olakšanje stiže u noći sa 17. na 18.07. kada je u bazi podataka LONEOS-a (Lowell Observatory) taj isti objekt pronađen na starim snimkama iz 1998. godine, te je s time utvrđeno da 2007 NS2 ima vrlo stabilnu orbitu, i to vjerojatno već posljednjih 10000 godina. Od ukupno 105 od naše grupe otkrivenih asteroida, ovo je najznačajnije i biti će ga vrlo teško nadmašiti!


Ostale novosti o Exspediciji na La Sagru mozete pratiti na blogu pod:
http://www.minorplanets.org/ExpeditionLaSagra
2007NS2_forum.jpg

Prve snimke Marsovog trojanca 2007 NS2 nastale u noći otkrića

2007NS2_forum2.jpg

Orbite svih četiriju do sada poznatih Marsovih Trojanaca

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
korado
Super Korisnik
Super Korisnik
Joined: 20 Jan 2005
Posts: 498
Location: Visnjan
PostPosted: Fri Jul 20, 2007 16:59    Post subject: Reply with quote

Cestitke!
Ima i vijest u Jutarnjem listu:
http://www.jutarnji.hr/tehnologija_i_znanost/clanak1/art-2007,7,19,,82956.jl
.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
korado
Super Korisnik
Super Korisnik
Joined: 20 Jan 2005
Posts: 498
Location: Visnjan
PostPosted: Mon Jul 23, 2007 23:00    Post subject: Reply with quote

i u Newscientistu!
http://space.newscientist.com/article/dn12331-tiny-asteroid-groupie-found-trailing-after-mars.html
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Projekti All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB 2.0.11 © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron