Forum.sci.hr Forum Index
Registracija na forum samo uz dozvolu administratora - Registration of new users to forum only with admin autorization ! 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister   ProfileProfile   Log inLog in 

Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   
TUMULI NA MUŠEGU, arheološko istraživanje, rujan 2008.g.

 
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Projekti
View previous topic :: View next topic  
Author Message
maja
Čest korisnik
Čest korisnik
Joined: 26 Jan 2005
Posts: 30
Location: RIJEKA
PostPosted: Wed Sep 17, 2008 13:25    Post subject: TUMULI NA MUŠEGU, arheološko istraživanje, rujan 2008.g. Reply with quote

TUMULI NA MUŠEGU / Mon Sego / nedaleko Rovinja
Arheološko iskopavanje na Mušegu, rujan 2008. godine

Maja Crnić

Tumul ( tumuli,pl.) je brežuljak ili nasip od zemlje ili kamena podignut iznad groba ili grobnica. Stožastog je oblika s okruglom ili lagano eliptičnom bazom. Svaka nakupina kamenja i nije nužno grobnica – tumul.
Postoji nekoliko primjera tumula - gromače :
- sa sandukom - rakom od škrila te ostatcima pokojnika s prilozima (keramika, nakit idr.)
- nakupina kamenja koja može označavati kultno mjesto ili ukazivati na nekropolu - groblje
- sa sandukom i ostatcima pokojnika bez priloga
Rekognosciranjem arheologa AMI iz Pule dokumentirano je jedanaest tumula na uzvisini Mušego koja je smještena 500 m zračne linije jugoistočno od Monkodonje, na nadmorskoj visini od 87m. Smatra se da je navedena skupina tumula bila sastavni dio nekropole brončanodobnog utvrđenog naselja na Monkodonji ( razdoblje srednje bronce, oko 1800. – 1200 g.pr.Kr.). Tijekom 2006. i 2007.godine vršena su istraživanja dva tumula, a istraživanje je nastavljeno u rujnu 2008. godine. Dosadašnja istraživanja ova dva tumula dala su nove spoznaje i rezultate koji se odnose pogotovo na arhitekturu tumula. Unatoč tome što oba pretražena, pa stoga i oštećena od „lovaca na blago“, može se usvrditi kako je svaki od njih podignut na osobit način, različit ne samo jedan od drugoga, nego također od već istraženih spomenika ovog tipa na teritoriju Istre.
Sudionici ovogodišnjeg istraživanja su studenti arheologije iz Berlina i Ljubljane, arheolozi iz AMI iz Pule i Zavičajnog muzeja Rovinja predvođeni profesorima Dr Bibom Teržan, Dr Berhardom Hanselom, Dr Kristinom Mihovilić i Damirom Matoševićem.

Sudjelovanje na ovom iskopavanju za mene je bilo osobito iskustvo,od organizacije rada i ponašanja na lokalitetu do upoznavanja metoda koje se koriste pri istraživanju tumula.
Radni je dan započinjao u 8 sati ujutro, a završavao u 17 sati. Između toga imali smo dvije tridesetminutne pauze za doručak i ručak. Od jakog sunca i sparine štitili smo se šeširima, dugim rukavima i ispijali velike količine vode. O tome da smo svaki dan odnjeli na sebi kilogram prašine i zemlje, te o kondiciji koju smo nabili za ta dva tjedna ne treba ni govoriti.
Nakon skidanja svakog sloja kamenja, trave i korijenja uslijedilo je visinsko snimanje. I tako, sve dok nismo došli do izvorne arhitekture tumula – vijenca od kamenih blokova i moguće arhitekture kupole koja je natkrivala grobnice.
Uz tumul čija je rekonstrukcija započela ove godine uočene su dvije rampe čija se točna namjena još ne zna.
O otkrićima na Mušegu Dr Kristina Mihovilić je izjavila:
„Oko opljačkane grobnice pronašli smo kosti i keramiku. Sjeverno od groba otkriven je još jedan novi grob koji je netaknut i u kojem smo otkrili dvije lubanje odraslih osoba i jednu djeteta koje su bile pomiješane s ostalim ljudskim kostima i lomljenim kamenjem. Također, otkrivene su i tri jantarne perle te ulomci nakita od brončane žice. Pronađene lubanje, odnosno kosti bile su postavljene u skvrčenom položaju.“
Ona također smatra da postoji mogućnost da su pokojnici prije pokapanja bili izlagani na otvorenom, kako su to radili Indijanci, pa su onda polagani u rake, gdje su kosti i prilozi pomiješani sa mrvljenim kamenjem.
Tumuli su podignuti na neolitskom sloju (mlađe kameno doba ) što nam dokazuju nalazi keramike uokolo, ukrašene impresso tehnikom ( tehnika utiskivanja – prsti, školjke, špaga i sl.). Uz nove spoznaje i znanja tijekom istraživanja imala sam prilike i razgovarati sa studentima te uspostaviti suradnju na području eksperimentalne arheologije. Prvu grupu studenata arheologije iz Ljubljane očekujemo u Višnjanu krajem listopada na radionicama iz eksperimentalne arheologije.

Slike se nalaze na
http://www.sci.hr/archaeology/Musego/2008_09

Sudjelovanje na ovom istraživanju dio je Projekta Arheoastronomija pod pokroviteljstvom Vinoteke Bornstein, a njemu su prethodili terenski izlasci uz sudjelovanje Kluba istraživača Explora, s ciljem rekognosciranja terena i prikupljanje podataka za mapiranje tumula istočno od Monkodonje do Bala.
HPIM1111.JPG

Nalazi keramike

HPIM1078.JPG

Ukras od bronce

HPIM1052.JPG

Visinsko snimanje tumula

Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Projekti All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB 2.0.11 © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron