Forum.sci.hr Forum Index
Registracija na forum samo uz dozvolu administratora - Registration of new users to forum only with admin autorization ! 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister   ProfileProfile   Log inLog in 

Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   
YSC2 - Bistrini istraživači (2009)

 
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> YSC - Youth Science Camp
View previous topic :: View next topic  
Author Message
korado
Super Korisnik
Super Korisnik
Joined: 20 Jan 2005
Posts: 498
Location: Visnjan
PostPosted: Sat Aug 08, 2009 9:00    Post subject: YSC2 - Bistrini istraživači (2009) Reply with quote

Ljetna škola prirodoslovlja "Bistrini istraživači" Višnjan-Novigrad, 10.-17.07.2009.

Boćata močvara „Antenal“, kasno je ljetno popodne. Sjedim u hladu ispred ornitološke osmatračnice i gledam kako plimni val upravo ulazi u sjevernu uvalu i šaš. Kao što se u ljetnim mjesecima uz more i očekuje,izluđeni ovom omarom stotine cvrčaka huče u snažnom ditirambu. Visoko iznad mene, uz dernjavu: „gaul, gaul, gaul“, prelijeće galeb i leti u pravcu Novigrada.
Evo, ponovno je mir. Svijenog vrata, kraljevski sporo, u sjeverni meandar Antenala upravo slijeće siva čaplja, dok nekoliko vretenaca patrolira uz osmatračnicu iznad šaša. Primjećuju me samo šumski mravi kojima sam svojom prisutnošću presjekao put.
Petra, Ira, Marcel, Šimun i Lucija nalaze se s druge strane močvare. Zašli su u šaš i ne vidi ih se. Čekam da završe program pretraživanja područja i popisa vrsta. Danas „rade“ vretenca. Hvatanje, snimanje i puštanje..... trebali bi biti gotovi do 18:30 kako bi mogli na vrijeme stići na večeru.
Ova grupa „biologa istraživača “ skoro je stalno na terenu. Močvaru Antenal su propješačili uzduž i poprijeko, ... nešto i u dubinu, kada bi zapeli u blatu. Botaniku su odradili prvih dana s prof. Romeom Tomazom, a ptice s biolozima, Irom i Zrinkom, nekoliko dana kasnije. Sada su im ostali kukci, priča bez kraja .....
Na dvadeset kilometara od nas, u Višnjanu, druga grupa biologa se više ne miče iz laboratorija. Danijela i njezina su ekipa ličinke komaraca pokupili u prva dva dana i sada proučavaju biologiju tih noćnih napasnika, s motom: „upoznaj svog neprijatelja“. I ti su eksperimenti s larvama komaraca, njihovim hranidbenim algama te salinitetom staništa, dio priče o Antenalu.
Na hrptu, sjeverne strane Antenala i dalje uz dolinu rijeke Mirne površinsko istraživanje odradila je Majina grupa „Eksperimentalnih arheologa“. Potvrdili su istraživanje iz 1903. godine i prisutnost ostataka prapovijesne keramike i mnoštva ljuštura morskih puževa i školjki u površinskom pretraživanju. Upravo sada, u školskom vrtu OŠ Višnjan, imaju prvo paljenje rekonstrukcije prapovijesne peći za keramiku za čiju su izgradnju koristili zemlju crljenicu, a ne glinu kao do sada. Visok postotak plastičnosti tla usmjerio ih prema razmišljanju o korištenju zemlje kao građevnog materijala, kako za peći tako i za posude, u razdoblju prapovijesti, odnosno brončanom dobu. Vjerojatno drže i fige da se peć ne uruši nakon što joj izgori unutarnji kostur od isprepletenih vrbovih šiba.
Mala grupa profesorice Galović radi na izradi digitalnog mikroskopa. Standardna web kamera i hrpa stare optike polako postaju digitalni mikroskop. U stvari, postao je. Neko ih vrijeme nije bilo u „labosu“, prvo svijetlo mikroskopa i prvu digitalnu sliku krila muhe otišli su proslaviti sa serijom "mega" sladoleda.
Tomislav, Lela i „klinci“, napreduju s vježbama na temu ljudskog tijela, iako vježbe rade na životinjskim organima. Sekcije, analiza kostiju, ekstrakcija DNK .... potpuna su razlika u odnosu na druge grupe biologa. Možda se već naziru budući liječnici?
I na kraju hodnika, u prostoji punoj računala sjede Marin i njegovi "geekovi". Osim ovog svijeta postoji i mnoštvo drugih, virtualnih. Ima onih koji tamo borave, a oni su odlučili da takve svjetove stvaraju. Za početak rade igru: "Čovječe ne ljuti se", izgleda čudno, ali te popularne igre još nije bilo na računalima.
Van glavnih projekata, bilo je i projekata "za zabavu": Potraga za šišmišima koristeći ultrazvučne prijemnike, vodila je biolog, Zrinka Mesić. Geolog, Tatjana Vujnović i njena priča o našem planetu, načinima praćenja tokova vode bila je jako u ekološkim trendovima i homage sponzoru ove škole. Korado Korlević i priča o "svemirskom kamenju" , meteoritima ,bila je i teoretska i praktična jer je bilo prilike vidjeti i držati meteorite iz kolekcije Zvjezdarnice Višnjan.
Izleti na Brajkov vrh i Čićariju te Tičan su iza nas. U petak, s prezentacijom za roditelje završava i ova druga od šest ljetnih edukacijskih programa koje u Višnjanu organiziraju Astronomsko društvo Višnjan i Znanstveno edukacijski centar uz potporu OŠ Višnjan i mnoštvo podupiratelja !

Slikovni dnevnik:

Slike s botanickog izleta u planine:
http://www.sci.hr/edu/2009/20090717_BI_ysc-02/bi_2009.jpg

Eksperimentalni arheolozi:
http://www.sci.hr/edu/2009/20090717_BI_ysc-02/dsc06899.jpg
http://www.sci.hr/edu/2009/20090717_BI_ysc-02/dsc07642.jpg

Rad u mocvari Antenal:
http://www.sci.hr/edu/2009/20090717_BI_ysc-02/img_0344.jpg
http://www.sci.hr/edu/2009/20090717_BI_ysc-02/img_0907.jpg

Prezentacije i laboratorijski rad:
http://www.sci.hr/edu/2009/20090717_BI_ysc-02/img_0330.jpg
http://www.sci.hr/edu/2009/20090717_BI_ysc-02/dsc07937.jpg

ostale slike su na:
http://www.sci.hr/edu/2009/20090717_BI_ysc-02/

ili se sve daju slinuti u jednoj arhivskoj datoteci od 24 MB:
http://www.sci.hr/edu/2009/20090717_BI_ysc-02/BI_ysc_2009web.rar
wwwbi_2009.jpg

Izlet u planine, Korita pod Brajkovim vrhom.

wwwimg_0344.jpg

Na terenu, močvara Antenal

wwwdsc07616.jpg

Eksperimentalni arheolozi

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> YSC - Youth Science Camp All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB 2.0.11 © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron