Forum.sci.hr Forum Index
Registracija na forum samo uz dozvolu administratora - Registration of new users to forum only with admin autorization ! 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister   ProfileProfile   Log inLog in 

Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   
Zavrsio S^3 2006

 
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Razvoj
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mmartina
Novi korisnik
Novi korisnik
Joined: 16 Aug 2006
Posts: 1
PostPosted: Sat Aug 19, 2006 17:10    Post subject: Zavrsio S^3 2006 Reply with quote

U srijedu, 9.8.2006. je prezentacijama projekata zavrsio 6. po redu S^3 (Summer School of Science). Sudionici 5 grupa iz genetike, bioinformatike, kemije tekucih kristala, optike i biokemije pokazali su publici sto su napravili u proteklih 10 dana. Nakon sluzbenog zavrsetka uslijedio je i nesluzbeni- "Mad scientist party" Very Happy

Slijedi sluzbeni "press release".

Znanstveno-edukacijski centar Višnjan Istarska 5, 52463 Višnjan
PRESS RELEASE
9. kolovoza 2006. godine

Ljetna škola znanosti, Višnjan, 31.7.-9.8.

Ljetna škola znanosti je radionica namjenjena učenicima srednjih škola s posebnim interesom za prirodne znanosti, a ove se godine održala po šesti put. Petnaest učenika radilo je u istraživačkim grupama pod vodstvom mladih znanstvenika na temama iz biologije, fizike i kemije. Škola je međunarodnog karaktera, pa su tako sudionici došli iz Hrvatske, Mađarske i SAD-a, dok su voditelji projekata i predavači ove godine regrutirani među mladim znanstvenicima u Hrvatskoj, Švicarskoj, SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji.

Škola kroz deset dana simulira rad modernog znanstvenog instituta. Tako su sudionici radili na jednom od pet izazovnih znanstvenih projekata iz stanične biologije, eksperimentalne kemije, optike, bioinformatike i biokemije (opširniji opis u dodatku). Kroz praktičan rad na konkretnim znanstvenim problemima, učenici su osim specijalističkih znanja, usvajali i temeljna načela znanstvenog mišljenja. U večernjim satima, učenici su slušali predavanja o zadnjim dostignućima u biologiji, kemiji, fizici, ekonomiji, astrofizici i kozmologiji. Tijekom škole održane su i dvije radionice koje su dale učenicima priliku da rade na drugim projektima, te da propituju odnos znanosti i društva.

Također, kroz neformalan kontakt sa voditeljima i predavačima, učenici se imali priliku raspitati se i o mogućnostima studija i zaposlenja u znanosti. Naime, jedna od zadaća škole je potaknuti učenike upravo na ovakav izbor, kako bi dugoročno osigurali veći broj visoko-obrazovanih stručnjaka, ključnih za razvoj Republike Hrvatske kao društva baziranog na znanju.

Škola završava u srijedu, 9.8. u višnjanskoj Općinskoj vijećnici, gdje će svaka istraživačka grupa prezentirati svoj rad obavljen tijekom škole.

Više informacija (lista i opisi projekata, i predavanja): HYPERLINK "http://www.astro.hr/s3" http://www.astro.hr/s3

Dodatak: Popis istraživačkih grupa

Grupa za staničnu biologiju

[voditelj: Christine Parusel, Fisher Clinical Services AG, Allschwil, Switzerland] [sudionici: Antun Sablek (Požega), Dora Štern-Vukotić (Pula), Sherry Yu (Chicago)]

Grupa je proucavala različite sojeve mikroskopski malih crva vrste C. elegans, jednog od danas najvaznijih modelnih organizama u genetickim istrazivanjima. Crvi su se razlikovali po mutacijama u pojedinim genima, a uloga tih gena proucavala se najmodernijim metodama poput metode interferencijske RNA otkrivene 2001. godine.


Grupa za eksperimentalnu kemiju

[voditelj: Maja Šepelj, Institut Ruđer Bošković, Zagreb] [sudionici: Petar Čuček (Zagreb), Ivana Pavić (Bjelovar), Marko Viskić (Rijeka)]

Grupa je radila na problemu tekućih kristala, materijala na granici između tekuće i čvrste faze, klasu u koju ulaze brojni tehnološki zanimljivi materijali (poput onih korištenih u LCD ekranima). Grupa je sintetizirala molekule tekućih kristala i analizirala ih metodama polarizacijske mikroskopije kako bi ispitali povezanost strukture i njihovih karakteristika (poput točke taljenja).

Grupa za optiku

[voditelj: Erwin Portuondo-Campa, Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, Switzerland] [sudionici: Gabrijel Guberović (Nova Gradiška), Barbara Vodarić (Cres), Stjepan Vukotić (Zagreb)]

Grupa je izradila optički instrument koji može projicirati tri monokromatske zrake na bijeli ekran. Mijenjanjem intenziteta svake zrake, i njihovom preklapanjem, grupa će na završnoj prezentaciji pokazati kako može reproducirati bilo koju boju. Ovakav mehanizam reprodukcije boja je sličan onome u našim očima, a primjenjuje se u brojnim tehnologijama (poput LCD ekrana).

Grupa za bioinformatiku

[voditelj: Nenad Bartoniček, PMF, Zagreb] [sudionici: Stephanie Chang (Chicago), Matilda Maleš (Sinj), Zsofia Solyom (Budimpešta)]

Grupa je analizirala podatke o promjenama u aktivnosti nekih gena u stanicama raka dobivene tzv. «microarray» tehnologijom. Kroz metode bioinformatike, grupa je našla proteine u stanici koje mogu poslužiti kao meta za lijekove protiv raka. Na kraju se bavila i metodama predvidjanja trodimenzionalne strukture proteina sto je preduvjet za ciljani dizajn molekula lijekova.

Grupa za biokemiju

[voditelj: Serge Kobsa, Yale University School of Medicine, New Haven, CT, USA] [sudionici: Janos Daru (Szeged), Inga Patarčić (Zagreb), Inja Radman (Split)]

Grupa se bavila biokemijom zelenog fluorescentnog proteina i njegovih modificiranih varijanti, kao kljucnih "alata" molekularne biologije koji se koriste za vizualizaciju mnogih procesa u stanici. Grupa je inducirala pojavu proteina u stanici u velikim količinama, te ga je uspjela vidjeti golim okom zbog svojstva fluorescencije nakon obasjavanja UV zrakama.

slike: http://www.sci.hr/edu/2006/20060731_S3/

.
s3.jpg


20060806_s3_exc_15_Pazin_s.jpg

S ekskurzije po Istri

_s3_2006groups_petra_sr.jpg

by Petra

Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Razvoj All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB 2.0.11 © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron