Forum.sci.hr Forum Index
Registracija na forum samo uz dozvolu administratora - Registration of new users to forum only with admin autorization ! 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister   ProfileProfile   Log inLog in 

Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   
06.07.2008. završio je VIP YSC

 
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Razvoj
View previous topic :: View next topic  
Author Message
korado
Super Korisnik
Super Korisnik
Joined: 20 Jan 2005
Posts: 498
Location: Visnjan
PostPosted: Mon Jul 07, 2008 13:32    Post subject: 06.07.2008. završio je VIP YSC Reply with quote

VIP YSC – za učenike trećih i četvrtih razreda osnovne škole, Višnjan, 28.06.-06.07.2008.

Završio je VIP YSC, prvi od šest znanstvenih kampova koje u Višnjanu organiziraju Astronomsko društvo Višnjan, Znanstveno edukacijski centar, Osnovna škola i Klub istraživača Explora. Kroz tjedan dana četrnaest učenika trećih i četvrtih razreda usvajalo je nove spoznaje kroz predavanja, radionice, terenski rad.
Na ovogodišnji YSC I pozvano je 14 učenika iz Zagreba, Rijeke, Pazina, Poreča, Paga i Medulina. Program je osmišljen na način da kroz razne aktivnosti iz nekoliko znanstvenih područja botanike, biologije mora, arheologije, eksperimentalne arheologije i astronomije uđu u zanimljiv svijet znanosti i istraživanja.
Prema broju mentora, predavača, metodama rada, eksperimentalnim programima rada, radi se o jednom od najboljih, oglednih, kampova svjetske organizacije za rad s darovitom djecom, Network of Youth Excellence.
Tijekom kampa, Korado Korlević ja na stogodišnjicu sibirske eksplozije u Tunguski, održao je predavanja o Ekspediciji u Tungusku te o novom pogledu na Sunčev sustav, a Ivan Turčin predstavio je zanimljivo planinarenje Durnitorom i splavarenje Pivom i Tarom, Zrinka Mesić vodila je mini botaničku ekspediciju.
Jednodnevni izlet je organiziran na jugu Istarskog poluotoka, Pule, u posjeti Akvariju, a zatim i na praktičan način upoznavali život u moru uz pomoć biloginje mora, Martine Hetvat… koja je u lijepoj uvali Polje na rtu Kamenjak uputila učenike u tajne ronjenja na dah i zanimljiv živi svijet u plitkom moru.
Arheologiju i eksperimentalnu arheologiju kroz praktičan i terenski rad vodila je Maja Crnić, a demonstraciju paljenja vatre, izradu kremenih alatki, koplja, lukova i strijela vodili su naši već tradicionalni gosti arheolog Darko Komšo iz Pulskog arheološkog muzeja i Robert Bilić – Vrana iz Konzervatorskog odjela iz Pule te Mladen Korlević, Boris Stermotich i Klaudio Gašparini iz Kluba istraživača "Explora".
Naravno kako su ti ipak samo djeca, bilo je i igre, pjesme natjecanja u raznim vještinama, izrada i lansiranje raketa na vodeni pogon i balona na vrući zrak.

Ova je grupa imala izuzetnu priliku, na završnoj prezentaciji svojih radova upoznati i pravog astronauta Europske svemirske agencije (ESA), Paola Nespolija koji se nedavno vratio iz tehnološke svemirske misije na svemirskoj stanici, (let Shuttla 120) te je za polaznike kampa, njihove roditelje i goste u općinskoj vijećnici održao zanimljivo predavanje o posjetu svemirskoj postaji, životu astronauta i kako se postaje astronaut.

Neke od slika su na:
http://www.sci.hr/edu/2008/20080708_VIP_YSC/

ili sve zajedno arhivirane:
http://www.sci.hr/edu/2008/20080708_VIP_YSC/20080708_VIP_YSC.rar

.
vip_ysc_2008.jpg

Sudionici kampa VIP YSC ispred sunčane ure u Višnjanu i astronaut Europske svemirske agencije ESA, Paolo Nespoli.

_ronjenje.jpg

Tečaj ronjena i biologije mora na samom jugu istarskog poluotoka.

Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Razvoj All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB 2.0.11 © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron