Forum.sci.hr Forum Index
Registracija na forum samo uz dozvolu administratora - Registration of new users to forum only with admin autorization ! 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister   ProfileProfile   Log inLog in 

Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   
7th European Symposium for the Protection of the Night Sky

 
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Novosti
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ana
Čest korisnik
Čest korisnik
Joined: 23 Jan 2005
Posts: 50
Location: Visnjan
PostPosted: Mon Oct 08, 2007 23:21    Post subject: 7th European Symposium for the Protection of the Night Sky Reply with quote

Nasa mala ekipa sudjelovala je na 7. europskom simpoziju o zastiti nocnog neba koji se odrzavao 5. i 6. listopada u Bledu, Slovenija. Nazalost, zbog cjelodnevne kise nismo imali priliku uzivati u jesenjem danu na Bledu, vec smo vrijeme uglavnom proveli u zgradi Triglavskog nacionalnog parka.

Na simpoziju je sudjelovalo mnogo predavaca iz brojnih europskih drzava. Predavanja su obuhvacala gotovo sva podrucja problematike svjetlosnog oneciscenja: od prirodnih, kulturnih i duhovnih aspekata, utjecaja na ekosustava, posebice kukce i sismise, i stvaranja rezervata tamnog neba (Zselic, Madarska), do utvrdivanja stanja nocnog neba pomocu sky quality metera (SQM), iz usporedbe spektra nocnog neba i lampi javne rasvjete (na Cerro Paranal), ali i procjenom granicne magnitude velikog broja ljudi sirom svijeta iz programa GLOBE at Night. Desetminutnim izlaganjem Zeljko Andreic je prikazao pracenje stanja svjetlosnog oneciscenja neba nad Istrom u periodu od 2002 do 2007.g. Sudionici su imali priliku upoznati se sa programom talijanske grupe Cielo Buio za projektiranje optimizirane rasvjete prometnica (Easy Light), kao i ostalih javnih povrsina, te interijera (DIALux). Predstavljeni su i proizvodaci rasvjetnih tijela koji u svom asortimanu imaju i ekoloski prihvatljive proizvode: ERCO, iGuzzini i Siteco.

Simpozij je bio uspjesan kako sa znanstvene tako i sa politicke strane. Posebno mjesto zauzeo je nedavno izglasani slovenski zakon o zastiti neba, prvi takav nacionalni zakon, te razgovor sa predstavnicima Europskog parlamenta o koracima koje ce EU poduzimati u rjesavanju problema svjetlosnog oneciscenja. Uz to, predstavljena su dva nova talijanska zakona, a rijec je dobila i Sandra Rugani, zamjenica Antea Milosa, gradonacelnika Novigrada, kojem je 2006.g. dodijeljena 1. nagrada za ekološku javnu rasvjetu u Europi.

Na samom kraju dodijeljena je nagrada IDA-e za poseban doprinos borbi protiv svjetlosnog oneciscenja Pierantoniu Cinzanu, vjerojatno najpoznatijem po karti umjetnog sjaja nocnog neba svijeta. Predstavljen je sljedeci, osmi po redu, simpozij koji ce se odrzati u Becu, na Kuffnerovoj zvjezdarnici, 22. i 23. kolovoza 2008.g. Nakon zahvali organizatorima, na celu s Andrejem Moharom, predsjednik International Dark-sky Association (IDA) Robert Gent je zatvorio simpozij.
publika.jpg

Brojna publika za vrijeme jutarnjih izlaganja.

coffee_break.jpg

Coffee break :)

Back to top
View user's profile Send private message
korado
Super Korisnik
Super Korisnik
Joined: 20 Jan 2005
Posts: 498
Location: Visnjan
PostPosted: Wed Oct 10, 2007 2:14    Post subject: Re: 7th European Symposium for the Protection of the Night S Reply with quote

Mozda samo za dodati da je van ekipe iz Visnjana, iz "ostatka" Hrvatske bilo zbilja mnogo sudionika i to iz Malog Losinja, Rijeke, Splita, Vidulina, Zagreba. Na nase veliko iznenadjenje i zadovoljstvo, tamo smo sreli i Muhameda Muminovica, koji je na simpozij dosao iz BiH.

Sveukupni dojam je bio da se "kotac pokrenuo".

K.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
korado
Super Korisnik
Super Korisnik
Joined: 20 Jan 2005
Posts: 498
Location: Visnjan
PostPosted: Wed Apr 09, 2008 17:57    Post subject: Reply with quote

U Beču je slijedeće okupljanje:
http://darksky2008.kuffner-sternwarte.at/
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Novosti All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB 2.0.11 © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron