Forum.sci.hr Forum Index
Registracija na forum samo uz dozvolu administratora - Registration of new users to forum only with admin autorization ! 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister   ProfileProfile   Log inLog in 

Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   
RADIONICE IZ EKSPERIMENTALNE ARHEOLOGIJE U VIŠNJANU

 
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Projekti
View previous topic :: View next topic  
Author Message
maja
Čest korisnik
Čest korisnik
Joined: 26 Jan 2005
Posts: 30
Location: RIJEKA
PostPosted: Thu Nov 06, 2008 12:10    Post subject: RADIONICE IZ EKSPERIMENTALNE ARHEOLOGIJE U VIŠNJANU Reply with quote

RADIONICE IZ EKSPERIMENTALNE ARHEOLOGIJE
VIŠNJAN, 24. – 25.listopad 2008.
VODITELJI RADIONICA:
MAJA CRNIĆ
MLADEN KORLEVIĆZa vrijeme arheološkog istražavnja tumula na Mušegu, studenti arheologije iz Ljubljane pokazali su interes za sudjelovanje na radionicama iz eksperimentalne arheologije u Višnjanu.
Ubrzo se prišlo i ostvarenju te ideje, tako da se na radionicu prijavilo petnaest studenata, od brucoša do apsolvenata,i troje arheologa.
Program radionica osmišljen je kao uvod u eksperimentalnu arheologiju, a sadržavao je terenski izlazak – obilazak brončanodobnih lokaliteta, predavanja te radionice iz oblikovanja i pečenja gline, oblikovanje sa vrbovim šibama, obradu kremena, paljenje vatre ručnim vretenom te gađanje lukom i strijelom.
Sudionici radionica bili su smješteni u prostorima dormitorija, a radionice su se održavale na otvorenom, za tu namjenu pripremljenom prostoru.
Zbog velikog broja aktivnosti i kratkoće vremena peć od gline i šiblja konstruirana je prije kako bi se osušila i bila spremna za uporabu. U njenoj su konstrukciji sudjelovali učenici osnovne škole iz Višnjana, članovi grupe iz eksperimentalne arheologije. Koristila se glina izvađena nedaleko od Višnjana uz istarski ipsilon, koja se već otprije pokazala kao jako kvalitetna, lako se oblikuje, visoke plastičnosti i bez većih onečišćenja tako da se može uz manju pripremu odmah koristiti.
Odmah po dolasku sudionika upriličen je razgled Višnjana, stara gradska jezgra, trg i lođa te crkvica Svetog Antuna sa srednjevjekovnim freskama i grafitima. Nezaobilazan je bio posjet „staroj“ zvjezdarnici u Višnjanu te zvjezdarnici na Tičanu.
Poslijepodnevni program započeli smo obilaskom brončanodobnog lokaliteta gradine na Solenjaku kako bi imali prilike vidjeti izgled lokaliteta dok na njemu nisu vršene nikakove intervencije. Nakon toga uputili smo se prema Monkodonji, Mušegu i Maklavunu lokalitetima koji su svaki za sebe posebno zanimljivi. Gradina Monkodonja, najbolje istraženi i uređen gradinski lokalitet u Istri, Mušego sa svojim tumulima te tolos na Maklavunu.
U povratku prema Višnjanu obišli smo izvor Voštene te Sveti Lovreč. U večernjem dijelu programa kroz prezentacije predstavljena su područja istraživanja, metode i primjena eksperimentalne arheologije, a u izlaganju o arheoastronomiji Korado Korlević je govorio o vezama između ove dvije znanosti i njihovu ispreplitanju.
Eksprimentalni dio i rad odvijao se tijekom subote od jutarnjih do kasnih popodnevnih sati sa prekidom za ručak. Istovremeno se odvijalo nekoliko aktivnosti tako da su svi sudionici kroz cijelo vrijeme bili aktivno uključeni u sve što se radilo: konstrukcija ognjišta, paljenje vatre, obradu kremena. praćenje pečenja, mjerenja, zapisivanje rezultata, oblikovanje gline, izradu sprta od vrbe (beke). Jedan dio muškog dijela ekipe otišli u obližnju šumu po debla osage orangea( Maclura pomifera) najboljeg drva za izradu lukova. Naravno svi se okušali u gađanju lukom i strijelom na posebno pripremljenom gađalištu. Tijekom jutra posjetio nas je i Darko Komšo arheolog pulskog muzeja, koji se također intezivno bavi eksperimentalnom arheologijom zajedno sa Robertom Bilićem – Vranom, a sa kojima uspješno surađujemo već niz godina.
Vidno zadovoljni sa svime što su vidjeli, čuli i isprobali te sa dogovorima o skoroj i ponovljenoj suradnji naši su gosti krenuli u pravcu Maribora, Ptuja, Gorice, Ljubljane u kasnim večernjim satima.
Voditelji radionica, Mladen Korlević i ja, zadovoljni smo ostvarenim sadržajima i interesom sudionika, te možemo zaključiti kako je ovo uspješan početak stvaranja Centra za eksperimentalnu arheologiju u Višnjanu.
Bila je ovo prilika za razmjenu iskustava i znanja te uspostavu suradnje na području eksperimentalne arheologije kroz nove specijalizirane radionice u trajanju nekoliko dana.
Odlična ekipa mladih budućih znanstvenika sa puno je volje i žara nastojala izvršti sve postavljene zadatke tako da su i oni uvelike doprinjeli uspješno obavljenom poslu.
Ostale slike su na.
http://www.sci.hr/edu/2008/20081025_Experimental_archaeology/
sprte.JPG

Studentice sa svojim uratcima - sprte

monkodonja.JPG

Monkodonja

paljenje vatre.JPG

Paljenje vatre ručnim vretenom

Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Projekti All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB 2.0.11 © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron