Forum.sci.hr Forum Index
Registracija na forum samo uz dozvolu administratora - Registration of new users to forum only with admin autorization ! 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister   ProfileProfile   Log inLog in 

Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   
ROMUALDOVA PEĆINA

 
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Projekti
View previous topic :: View next topic  
Author Message
maja
Čest korisnik
Čest korisnik
Joined: 26 Jan 2005
Posts: 30
Location: RIJEKA
PostPosted: Thu Oct 09, 2008 10:12    Post subject: ROMUALDOVA PEĆINA Reply with quote

ROMUALDOVA PEĆINA, arheološko istraživanje - u potrazi za paleolitskim lovcim


Limska draga, na zapadnoj strani istarskog poluotoka, potopljeno je riječno ušće na čijim se stranama nalazi veliki broj krških špilja (pećina). Jedna od njih i sigurno najpoznatija, je Romualdova pećina. Arheološka istraživanja koja se u njoj provode od polovice prošloga stoljeća podastrla su nam dokaze o neprekinutom životu u njoj od paleolitika pa do srednjeg vijeka.
Na vrlo pogodnom i zaklonjenom položaju, blizina vode i ravnica bogatih raznom divljači privuklo je paleolitske lovce i sakupljače koji su u manjim ili većim skupinama ( od 30 do 1000 ljudi) nastavali špilje – prirodna skloništa.
Upravo te najstarije tragove života na istarskim prostorima, traži grupa arheologa i speleologa u Romualdovoj pećini. Istraživanja vodi Mr Darko Komšo iz Arheološkog muzeja Istre u Pulil.
Jedan radni dan odradila je sa arheolozima i ekipa iz Višnjana – Mladen, Klaudio i ja, a posjetio nas je pulski član Explore, Boris Stermotich.
Špilji smo prišli s gornje strane preko Šošića asfaltiranom cestom do Bubani, a odatle poljskim putem koji nas je doveo iznad samog lokaliteta. Postoji teži put koji vodi iz Limske drage.
Sonda je otvorena u prvoj dvorani špilje, čistili su se slojevi, a izvađena zemlja se prosijavala kroz sita kako nam ne bi promakao ni najmanji dokaz. Ono što smo tražili bile su kosti te kremena i kamena oruđa. Jedan dio zemlje izvađene iz sonde podvrgava se flotaciji sa tekućom vodom kako bi na površinu isplivali biljni ostatci, polen, sjemenje i drugo. Očekuje se starost nalaza od 30.000 g. do 80.000g i više i pripadaju srednjem i mlađem paleolitiku (grč.paleos=star,stariji,lithos=kamen ), pa bude li to zaista tako biti će to jedan od lokaliteta sa najstarijim tragovima naših predaka na ovim prostorima.
Romualdova pećina duga je 105 metara sa nekoliko dvorana međusobno odvojenih tunelima koji su puno niži pa smo zato bili opremljeni kacigama i baterijskim lampama. Iako nije velika, obiluje spiljskim ukrasima. Speleološki je fenomen jer spiljske ukrase ima samo s lijeve strane, dok je desna strana prazna. Temperatura je u njoj ugodnih 14º - 17º C i stalna je tijekom cijele godine. U njoj obitava velika kolonija šišmiša.
Ulaz u špilju je zatvoren i posjet je moguć samo uz vodiča. Na samom ulazu postavljene su dvije obavijesne ploče koje govore o povijesti i životu Svetog Romualda te fauni na ovom prostoru.
Jesen je obojila prirodu prekrasnim bojama pa je i sam put te boravak u prirodi bio poseban užitak.


Ostale slike su na http://www.sci.hr/archaeology/Romualdova_spilja/
RMA.cave.JPG

Romualdova pećina

HPIM1310.JPG

Sito za prosijavanje..sa komadićima nalaza - kosti. kremena

HPIM1311.JPG

Prosijavanje iskopa

Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Projekti All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB 2.0.11 © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron