Forum.sci.hr Forum Index
Registracija na forum samo uz dozvolu administratora - Registration of new users to forum only with admin autorization ! 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister   ProfileProfile   Log inLog in 

Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   
Crkva Svetog Pantaleona na Tičanu

 
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Novosti
View previous topic :: View next topic  
Author Message
maja
Čest korisnik
Čest korisnik
Joined: 26 Jan 2005
Posts: 30
Location: RIJEKA
PostPosted: Mon May 12, 2008 22:47    Post subject: Crkva Svetog Pantaleona na Tičanu Reply with quote

Crkva Svetog Pantaleona na Tičanu
Priče iz našeg kraja

Svatko tko je ma i jednom bio na Tičanu odmorio je na kamenom trijemu, u hladu badema i oraha, ispred crkvice Svetog Pantaleona iz 17. stoljeća.
Vanjski zidovi crkve obnovljeni su na način da je na izvornu gradnju nanesena žbuka čime je izgubljena graditeljska odrednica kojoj crkva pripada.
Izvorno je sačuvan zvonik na preslicu sa dva zvona te trijem pred crkvom sa jednostavnom i skladnom kamenom plastikom koju bi valjalo obnoviti.
Unutrašnjost crkve je skromna, ne naziru se ostaci fresaka, no moguće je da ih skrivaju naslage slojeva zidne boje. Na samom ulazu u crkvu nalazi se kamena škropionica jednostvane izvedbe koja potencira njenu ljepotu. Uz crkvu nalazi se kružno guvno za vršenje žita, ograđeno suhozidom, kakvog u Istri više nema osim na Tičanu.
Crkva, trijem kao mjesto okupljanja ljudi te guvno svjedoče nam o društvnim odnosima te o svakodnevnom životu u prošlosti ovog kraja.
Pantaleon je jedva poznat svetac, barem na ovim prostorima, što je i bio razlogom da potražim podatke o njemu.
Gotovo uvijek je zatvorena, no ipak svoja vrata otvara dva puta godišnje: na blagdan Sv. Marka 25.travnja kada se obavlja blagoslov polja, a dio je duge tradicije ovog kraja, te na dan sveca zaštitnika 27.srpnja.

SVETI PANTALEON (283.g – 305.g.) najveći liječnik među kršćanskim svecima, jedan od 14 svetih pomoćnika, zaštitnik liječnika na Istoku

Životopis i legenda vezana za Svetog Pantaleona
Pantaleon je rođen u gradiću Nicodemiji u maloazijskoj pokrajini Bitiniji. Njegov otac Eustrogius štovao je stare bogove, a majka je bila kršćanka koja je svog sina uputila u kršćanski nauk. Pohađao je najbolje škole i stekao odlično obrazovanje, a za svoj poziv odabire medicinu koju uči u školi poznatog carskog liječnika Eufrazina. Kao najbolji među učenicima, postaje cijenjen u cijeloj pokrajini. Uskoro ga i sam Car poziva za liječnika na svoj dvor. Na putu prema dvoru, Božjim proviđenjem, Pantaleonu priđe svećenik Ermolan, poznat po tome što je mnoge obratio na kršćanstvo i pozove ga k sebi. Druženje sa Ermolanom bitno će preodrediti i promijeniti mladićev život. Starčeva poruka koju mu je upitio na rastanku bila je:
“ Hipokratovi i Galenovi lijekovi od slabe su korsti bolesnicima jer je istinski liječnik tijela i duše Krist, s njegovim imenom moći ćeš liječiti svako zlo!“
Nije trebalo dugo čekati priliku da se to i provjeri. Pozvan da pomogne zamrlom dječaku kojeg je ujela otrovnica, on se sjeti Ermolanovih riječi, izreče kratku molitvu i dogodi se prvo od čudesnih ozdravljenja koja će ga proslaviti. Nakon toga Pantaleon pođe Ermolanu da ga krsti, a isto pred samu smrt, učini i njegov otac.
Nakon očeve smrti Panteleon naslijedi veliki imetak kojeg razdijeli siromašnima, uputi se među puk te nastavi basplatno liječiti bolesne. Glas o njemu se brzo širio i izazivao zavist ostalih liječnika koji ga prijave caru kao krivovjernika. Bilo je to upravo u vrijeme velikih progona kršćana za cara Dioklecijana*.
Suđenje je upriličeno pred samim carem. Car ga nagovara, želeći ga spasiti, da odbaci Krista. Međutim on javno prizna svoju vjeru u Krista te izliječi uzetoga kojeg su doveli kako bi provjerili njegove moći. Njegovo je čudo predstavljeno kao varka i magija te ga osude na smrt.
Na sve su ga načine pokušavali usmrtiti: palili mu tijelo bakljama, bacali u vodu, uranjali u vruće olovo, ali je svaki put ostao neozlijeđen. Za svoje je krvnike molio oprost pa ga zato često nazivaju Panteleeon grč.milostiv, sažaljiv. Uspjeli su mu odrezati glavu tek kad je on sam to poželio.
Neka je žena u bočicu sakupila njegovu krv koja su 1112.g. donijeli mornari kao relikviju u Ravello u južnoj Italiji gdje se i danas čuva.
Kod nas se štuje kao jedan od četrnaest svetaca mučenika. Zaziva ga se kod grčeva u trbuhu, hernije i hidrokele. Uz njegovo ime stoji samo atribut „liječnik“ što dovoljno govori o njegovu liječničkom umijeću. Blagdan mu se slavi 27.srpnja.

*DIOKLECIJAN, lat. Gaius Aurelius Vallerius Diocletianus (236 ili 237.g. – 3.12.316g.), rimski car rodom iz Dalmacije. Sagradio je palaču – ljetnikovac iz koje se razvio grad Split.
Poznat je kao jedan od najvećih progonitelja kršćana. Uvodi novu administrativnu podjelu Carstva na četiri prefekture – TETRARHIJA ( ORIJENT, ILIRIK,ITALIJA, GALIJA).
Njegov suvladar Galerije Maksimiljan, Diklecijanov istomišljenik i žestoki progonitelj kršćana, bio je prvi car koji je neposredno pred svoju smrt 30.04.311.godine izdao epistulu (proglas) o slobodi kršćanskog vjerovanja.
pantaleon.forum.JPG

Crkva Svetog Pantaleona na Tičanu

stpant2s.jpg

Sveti Pantaleon

HPIM1490s.jpg

Unutrašnjost crkve Svetog Pantaleona na Tičanu

Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Forum.sci.hr Forum Index -> Novosti All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum


Powered by phpBB 2.0.11 © 2001, 2002 phpBB Group

Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron